Årets projekt i trädgården tar sakta form. Det kommer ta tid, men det är okej. Denna milda vinter ger mycket extra tid till att påta och fixa i trädgården så när våren äntligen kommer på riktigt kommer det bara vara kvar att få ner fröerna i jorden.

Vad är då årets projekt? Det är en hügelkultur, en odlingsmetod som härstammar från Österrike där grundidén är att ta tillvara gammalt trä och minska behovet av bevattning såväl som förhindra att plantorna står med blött rotsystem. Metoden förekommer, som det mesta annat, i flera versioner. Det finns flera spännande klipp på Youtube om man vill se hur andra har gjort. Sök på ”hugelkultur”, ”hugelculture” eller ”hugel mounds”.

Påbörjad hügelkultur…

Jag har valt att göra en variant den klassiska metoden för att underlätta för mig. Traditionellt sett så ska man först gräva bort grässvålen och sedan ytterligare en bit ner, ca 30 cm ungefär. Fördelen är då att man får ett parti jord som man sedan kan täcka sitt ”berg” eller sin kulle med. Men att gräva är jobbigt så det undviker jag helst. Därför tog jag inspiration från täckodlingen och la ut tidningar och kartong direkt på marken och sedan fyllde på med stockar, pinnar och annat trämaterial. Man börjar med stockar, för att sedan lägga på mindre och mindre pinnar. Det är bra att försöka fylla ut de hålrum som blir i högen så mycket som möjligt.

Ännu inte klar på långa vägar… Den ska bli minst 3 gånger så hög.

Själv har jag gott om delvis förmultnad ved på gården som legat ett par år, eller ännu längre, vilket nu gav mig en mycket bra grund till hügelkulturen. Grannen var vänlig och ställde hit två skadade balar med hösilage som jag sedan kommer täcka mitt ris-berg med. Man kan också använda gräsklipp, hö, halm eller gamla löv. För att spara på jord, som alltid är en bristvara, så har jag bestämt mig för att i ensilaget sedan endast fylla på med jord på de ställen där jag kommer att plantera eller så frön.

Allt efter att tiden passerar så kommer mer och mer av träet i högen att brytas ner och ge näring. Träet gör också att växternas rötter hamnar en bit upp och aldrig blir sittandes i en pöl så att plantan riskerar att bli vattensjuk och ruttna bort. Träet har också en enastående förmåga att lagra vatten och kommer därmed också minska behovet av vattning. Första året kan man enligt den information jag funnit behöva vattna några gånger under sommaren, samt som alltid vid sådd. Enligt de som provat metoden ska man få bäst odlingsresultaten från år 3, så jag har inga jätteförhoppning för årets resultat.

Jag är otroligt glad över att ha hittat ett bra användningsområde till allt det material som bara slängts på hög här och där på gården av tidigare ägare. detta ska bli så spännande! 🙂