För några veckor sedan åkte jag iväg och hämtade ett helt gäng rabarberplantor som en vänlig själ skänkte bort. Dessa planterades ut på ett par olika ställen på gården. En stor rabarberplanta fanns redan på gården när vi flyttade in förra året och jag frösådde en ny sort, som verkar ha klarat vintern. Hönsen har dock gått hårt åt ett par av dessa små plantor. Av min mamma fick jag även en del av hennes rabarber. Så med lite tur är det nu 4 olika sorters rabarber på 7 olika ställen. Så nästa år hoppas jag på en mycket god skörd och söker med ljus och lykta efter enkla och goda rabarberrecept.

Rabarberkompott

8 större rabarber
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma

Skär rabarbern i bitar. Lägg i kastrull och häll på vatten så att det precis syns mellan de översta rabarberbitarna. Tillsätt strösocker. Låt koka upp och koka ca 1-2 minuter eller tills rabarberbitarna är mjuka. Ta från värmen och tillsätt kardemumma och vaniljsocker, rör om. Häll på burk eller servera direkt med vaniljglass. Smulat kex eller rån kan med fördel adderas då de ger lite annan konsistens. Räcker till ca 8-10 personer.