Hur man ger piller till en katt utan tvång (en fortsättning från Facebook)

Kontrollera först att tabletten är ok att dela!

Krossa sedan tabletten genom att lägga den mellan två matskedar och tryck till med tummarna över, försök fördela trycket så jämt som möjligt (om du inte har en tablettkrossare hemma). Strö pulvret över en liten mängd mjukmat, rör ner det ordentligt för att maskera eventuella dofter och servera. Om din katt är lite selektiv av sig (kräsen med maten) så kan du behöva välja något som är extra gott, gärna helt oemotståndligt 🙂 Ibland kan det vara enklare om katten inte ser att du “fixar” med maten, då avvikelser i rutiner kan göra katten “misstänksam”.

Skulle katten rata maten kan man också krossa tabletten och blanda i t.ex. en liten mängd räkost som man sedan stryker på ena frambenet (katten tvättar sig sedan ren). Tänkt då på att det verkligen ska vara en liten mängd räkost! Har din katt leverproblem, eller av andra anledningar ska vara försiktig med kosten, kan det vara bra att konsultera veterinären först.

Att ge tabletten direkt i munnen genom att placera den långt bak på tungan, stänga munnen och stimulera fram en sväljning genom att stryka på halsen är ett alternativ. Alla katter godkänner dock inte denna hantering och det sker med tvång. Kan man träna in tablettgivan med positiv förstärkning så kan det ju vara enklare i långa loppet.