Mina små kinesiska dvärgvaktlar lägger ägg duktigt och vaktelägg ska tydligen vara nyttigare än andra typer av ägg då de ska innehålla mindre kolesterol. Äggen är visserligen små, men de går utmärkt att använda i matlagning. Självfallet går de att använda i alla recept som innehåller ägg, men ett vanligt hönsägg motsvarar uppskattningsvis omkring 8-10 dvärgvaktelägg. Jag har själv provat att ersätta dem mot vanliga hönsägg i pannkaka, omelett, äggröra och inte minst i sallader. Dvärgvakteläggens munsbit-storlek gör att de platsar utmärkt i sallader av olika slag. Där gör det inte heller lika mycket om alla äggen inte blir perfekt skalade (färska ägg kan ofta vara lite mera svårskalade).

Ska man öppna de små rackarna rekommenderar jag starkt att man investerar i en vaktel-äggsax. Med detta finurliga köksredskap så klipper man helt enkelt av toppen av äggen och kommer lätt åt innehållet. Alternativet är många krossade ägg och mycket kladd. Tyvärr har jag ännu inte listat ut något sätt att kunna öppna löskokta ägg framgångsrikt så jag rekommenderar att de hårdkokas.


I bilden ovan kan man se kokta dvärgvaktelägg mellan örtmarinerade räkor. Mycket gott tilltugg! Fungerar också som förrätt. Två till tre tandpetare med ägg och räkor är troligen lagom per person då äggen är ganska mättande. Dvärgvakteläggen kokas genom att de läggs i kokande vatten i knappt två minuter. Låt svalna lite och skala försiktigt. Räkorna skalas, man bör välja alternativ med skal då dessa oftast har bättre smak och konsistens, och läggs i en örtmarinad bestående av dill, basilika, gräslök och andra frysta eller färska örter som man har att tillgå. Man kan så klart även välja att addera salt och peppar i mixen.

Happy cooking! smiley