Äger man en katt är det viktigt att ha en bra och pålitlig lösning för hur de ska kunna transporteras, exempelvis om man behöver uppsöka veterinären.

Transporten ska vara stadig, inte kunna orsaka katten skador eller onödig stress och vara anpassat så väl anpassat som möjligt för din katt. För katter finns det jättefina flätade träkorgar, tygväskor, plastburar och liknande samt varianter av dessa. Tänk över material och utformning på transportburen. En transportbur i hårdplast är oftast ett bra val då den är stadig, oftast går att plocka isär och är lätt att rengöra. Katten ska inte kunna fastna med tassar eller huvud någonstans. Luckan till buren ska vara lätt att öppna och stänga och det bör finnas minst två öppningar. En öppning framtill och en ovanifrån är att föredra, ännu bättre om överdelen av buren enkelt kan tas bort helt. Då kan den nämligen användas som en trygg plats även då katten undersöks av veterinären, får klorna klippta eller liknande. Sidorna och överdelen måste släppa in tillräcklig mängd syre, men ändå motverka att onödigt ljus och ljud släpps in och stressar upp katten medan den befinner sig i transportburen. Katten blir lugnare om buren täcks över så att ljud och ljus stängs ute. Tänk på transportburens storlek så att katten ska kunna välja mellan att sitta och ligga i transporten. Katten ska också kunna vända sig, ta gärna till lite i storlek för att kompensera för en eventuell krage efter ett veterinärbesök. Om du köper transportbur när katten är ung/liten, tänk på att den kommer växa och ta gärna en något större modell. smiley

För att vänja katten vid sin transportbur kan man ha för vana att ha den stående framme i hemmet, slänga in godisbitar i den ibland eller rent av placera matskålen i den. Vänj katten långsamt vid att du rör dig i närheten av buren, stänger luckan o.s.v. Vid själva transporten är det bra att ha med en filt att lägga över buren och gärna bära buren med bägge händer då det är obehagligt för katten att bli svängd fram och tillbaka. Det finns lugnande feromoner för katter (feliway) som man kan applicera i transportburen ca 15 minuter innan avfärd. Katter har ett känsligt doftsinne så undvik låna transportbur, då dofter av en annan katt också kan stressa katten.

Andra bra saker att tänka på är att inte låta andra djur eller människor (som inte måste se katten) närma sig den då den är instängd, undvik i möjligaste mån skällande hundar eller andra stressande ljud och placera buren stadigt och högt (på ett bord eller på ett hyllplan) om möjligt medan ni väntar.

En katt med lägre stressnivå vid transport mår bättre, blir mindre stressad och är därmed lättare att hantera samt ger mera rättvisande symptom och värden vid en veterinärundersökning.smiley