Arten kan förekomma under flertalet latinska namn: Cortunix chinensis, Synoicus chinensis och Excalfactoria chinensis.

Den kinesiska Dvärgvakteln är världens minsta hönsfågel med sina omkring 12 cm och härstammar från Asien. Det är en dagaktiv marklevande fågel som kan flyga. De lever normalt mellan 3-6 år.

Det optimala är att man håller en tupp tillsammans med 4-5 hönor. Man kan hålla flera tuppar tillsammans under förutsättning att det inte finns några hönor alls eller minst 5-7 hönor per tupp (hur väl det fungerar i praktiken beror på individerna). Färgmässigt förekommer en hel del varianter och det är inte alltid helt lätt att se skillnad mellan könen bara på teckningen. Ett par grundregler är att tuppen har en framträdande haklapp och kan vara röd eller rosa på bröstet. Hönan har ofta tendenser till lite prickar på bröstet. På könsmogna tuppar ska man också kunna applicera lite tryck kring kloaken och få fram ett vitt skum. (Detta kan dock även ses på nyligen parad höna.) Den säkraste könsskillnaden är att tuppen gal, det gör inte hönorna.

Både kött och ägg från vaktelfåglar kan användas för konsumtion, om man så önskar. Äggen bör samlas in dagligen och sedan förvaras i kylskåp. De ägg man önskar kläcka (om äggkläckningsmaskin används) kan förvaras i kylskåp upp till 14 dagar. Det är då optimalt om de förvaras med den spetsiga delen av ägget nedåt och vänds från sida till sida både morgon och kväll. Lämnar man äggen kvar kan hönan spara ihop ägg och ruva fram kycklingar om hon lämnas lite ifred.

Den kinesiska dvärgvakteln kan äta undulatfröblandningar kompletterat med mjölmask eller andra mindre insekter, alternativt malet hönsfoder. Mjölmaskar, både levande och torkade, är en populär proteinkälla. Man kan även erbjuda de små vaktlarna finrivna grönsaker, mosade ärtor, olika typer av små frön, hirskolvar m.m. Äggläggande hönor bör även få tillskott av kalk i form av krossade äggskal, pulver från sepiaskal eller liknande. Man måste tänka på att det är små fåglar så fodret kan inte vara för stort. Fåglarna ska alltid ha fri tillgång på färskt vatten och mat.

Dvärgvaktlarna ska ha tillgång på en yta av minst 45 x 70 cm. På denna yta får man hålla 10 individer, men 5 är ett mera rimligt antal. Höjden på buren ska vara minst 60 cm. Fåglarna ska ha tillgång till sand eller annat material att sandbada i. Vaktlarna kan klara temperatur ner mot noll grader, men hålls enklast inomhus. De kan behöva tillskott av D-vitamin alternativt tillgång till UVB lampa. De kan hållas i terrarium eller akvarium, smådjursbur eller tillsammans med andra fredliga fåglar i bur under förutsättning att måtten uppnås och att de inte kan rymma eller skada sig. De vill ha mycket busk-liknande gömställen samt torrt gräs att kunna lägga sina ägg i.

Tecken på sjukdom är exempelvis flagiga eller flikiga ben, ohyra, sår eller synbar förlust av fjädrar, vätska från ögon eller näbb samt förändringar i beteende.